"The past has no power over the present moment" - Eckhart Tolle

Mindfulness beoefenen via een mindfulness app. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch zijn deze handige apps op de markt om jouw dagelijks een momentje rust te geven. Vandaag belicht ik drie van mijn favoriete mindfulness apps!

Mindfulness beoefenen is het oefenen van stilstaan zonder oordeel met een volledig bewustzijn van wat er nu is. Met alle vrolijke dingen die in je leven spelen, nare gebeurtenissen om je hoofd over te buigen, pijntjes, sensaties en talrijke emoties en gevoelens die zich elk moment aandringen, is het wel eens lastig om de rust te vinden. Om eens even 'niets' te moeten van jezelf, maar gewoon te observeren en te zien wat 'is'. Ondanks dat ik heb deelgenomen aan een mindfulnesscursus, merkte ik dat ik voornamelijk door begeleide meditatie die rust kon nemen. Even zitten en waarnemen, begeleid door een kalmerend stemgeluid.

Doordat er een groot scala aan oefeningen te vinden zijn, raak ik soms wel eens de draad kwijt in wat ik nou op een bepaald moment zoek. Niet elke oefening past bij de energie op het moment, je emotie en je tijd die je beschikbaar hebt. Daarom was ik erg blij toen ik de volgende 3 apps ontdekte die mij absoluut helpen om meer mindful in het leven te staan.

Calm

De app 'Calm' doet zijn naam eer aan. De hele vormgeving is zo ontwikkeld dat het bijdraagt aan jouw gevoel van kalmte. In de app heb je diverse functies: diverse rustgevende achtergrondgeluiden voor tijdens activiteiten of rustmomentjes, verhaaltjes voor het slapengaan (volwassenen-style), begeleide meditaties, rustgevende muziek en masterclasses.

Voor een deel van de app heb je de Premium versie nodig. Ik heb slechts de gratis versie en die werkt ook prima. Wel zou ik de app nog eens premium willen aanschaffen, omdat ik ontzettend fan ben van alle gratis oefeningen, maar ook wel meer aanbod zou willen hebben.

De app is Engelstalig, maar is niet moeilijk te bedienen. Mooie foto's geven het geheel een kalm en rustgevende vibe. De meditaties zijn voor diverse doeleinden opgezet en zijn vaak onderdeel van een 7-day-reeks, bv. 7 Days of Calming Anxiety of 7 Days of Happiness. Waar jij je focus op wil leggen, daar is een reeks oefeningen voor aanwezig.

Als je bekend bent met ASMR en je vindt dit een fijne manier van rust nemen of in slaap vallen, dan zal je de bedtime-stories adult edition ook waarderen. Mooie verhalen, rustig ingesproken en bij een aantal ondersteunt door bijpassende achtergrondgeluiden.

Calm heeft ook een gelijknamig boek, in het Nederlands vertaald: Kalm. Dit boek is ook een mooie aanvulling en staat vol met fijne achtergrondinformatie en werkt ook enorm inspirerend om jezelf die dagelijkse oefening te gunnen. Op naar een chillere, relaxtere jij!

Calm is mijn favoriete mindfulness app. Als je al een meditatie-app zou downloaden, raad ik je deze ten zeerste aan! :-)

Headspace

Headspace is een Engelstalige app die velen wel kennen wanneer ze met mediteren beginnen. Toch noem ik hem wel in dit artikel, want ik denk dat headspace je precies goed kan laten ervaren wat mediteren voor jou zou kunnen opleveren. In een 10-daagse 'trial' maak je kennis met diverse oefeningen rondom meditatie en merk je dat er een heel scala aan oefeningen zijn. Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik niet zomaar het mediteren naast me neerlegde. Juist doordat je kennismaakt met nieuwe oefeningen weet je dat mediteren bij iedereen past, maar dat een ieder dit op zijn eigen wijze kan doen. En dat dat prima is.

Wat ik jammer vind aan headspace is dat je na deze 10-daagse geen oefeningen meer hebt die je gratis kunt oefenen. Hiervoor moet je een abonnement afsluiten, waardoor je toegang krijgt tot de overige oefeningen.

VGZ Mindfulnessapp

De mindfulness app van VGZ is te gebruiken door iedereen, ook als je geen lid bent van de VGZ. De Mindfulnessapp is een Nederlandstalige app met een enorm breed aanbod aan meditatieoefeningen. Je kunt een 5-weeks programma volgen met diverse oefeningen, waarbij er zelfs een optie is om je te laten herinneren. Ook kan je zelf aangeven waar je naar op zoek bent (ontspanning, dankbaarheid, ademoefeningen etc.) Tevens voorziet de app je van hele zinvolle informatie over verschillende zaken die bij meditatie komen kijken. Zo wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom je ademhaling ontzettend belangrijk is (naast het ademhalen), maar ook wat bijvoorbeeld chakra's zijn.

Ik heb veel aan bovenstaande apps gehad en ik gebruik ze nog met regelmaat. Voornamelijk Calm blijf ik gebruiken, omdat de stemmen die begeleiden ontzettend prettig zijn om naar te luisteren. Kende jij deze apps al en maak je er gebruik van? En heb je misschien aanvullende tips die ik nog niet genoemd heb, laat het dan vooral weten! :-)

Deel dit artikel

Geef een reactie

Disclaimer | Privacy | Contact | Over

©2018, Nuevenhier. Alle rechten voorbehouden.

Sluit Menu