Persoonlijk

3x Waar ik mij op ga focussen in 2020

Gelukkig nieuwjaar! Wauw, 2020 is begonnen. Ik weet niet wat het is, maar dit getal straalt een soort rust uit. Een nieuw decennium. Een nieuw begin, nieuwe start, nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen. Wat zal het jaar ons brengen en welke voornemens komen uit? We gaan het allemaal zien. Dit jaar wil ik mij focussen op drie woorden.

In dit artikel lees je al over de 20 dingen die ik graag zou willen doen in 2020. Het zijn niet echt voornemens om bepaalde gewoontes te veranderen of iets dergelijks. Have been there, done that. Dat werkt simpelweg niet. Althans voor mij. De activiteiten die ik in dat lijstje heb, kun je daadwerkelijk doen. Afstrepen, regelen.

Voornemens als ‘ik wil 20 kilo afvallen’ of ‘ik loop dit jaar een halve marathon’ zijn een stuk moeilijker te behalen, omdat het om een gedragsverandering en langdurige inspanning vraagt. Bovendien is iets al snel goed of fout in die context. Niet hardlopen, want je hebt een keer geen tijd of zin, is direct demotiverend, want het brengt je verder van je doel. Net zoals dat ene stukje taart dat toch net iets teveel van je discipline vraagt. En hup, weg is je motivatie om dat voornemen door te zetten.

Ik wil mij dit jaar daarom richten op bepaalde thema’s. Woorden waar ik mij op wil focussen, waarbij niet een concreet doel is geformuleerd, maar wel een bepaalde sturing geeft in keuzes. Geen goed en fout, gewoon een richting.

Aandacht

Het eerste focuswoord is aandacht. Ik heb soms de neiging om met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn. Of nog even snel dit en dit en dan kan ik dat. Er zit dan geen grammetje rust in mijn lijf en ik ren als een kip zonder kop door het huis mijn man over mijn plannen te vertellen, hem te commanderen wat er nog moet gebeuren en vooral mijn hersenspinsels eruit te flappen. Women, take a breath. Op de plaats rust.

Ik wil mij komend jaar richten op met aandacht leven. Niet mijn hele agende volplempen met allerlei moetjes, maar bewust kiezen waar ik mijn tijd aan kwijt wil. Tijd is een kostbaar goed. Je kunt het maar één keer uitgeven en je krijgt het niet retour. Laat de tijd die je uitgeeft dan aan kwaliteit gaan en niet aan meer, meer, meer.

Nu we een kleine hebben, merk ik dat ik het helemaal belangrijk vind om met aandacht erbij te zijn. Natuurlijk zullen er momenten zijn dat er alsnog een mist door mijn hoofd trekt, omdat de focus er gewoon even niet is, maar ik wil proberen om minder te moeten en juist meer plezier te halen uit datgene wat mij het meest dierbaar is. Mijn gezin, mijn man, mezelf, familie, huisdieren, mijn werk, mijn blog en hobby’s. Maar wel in rust en met aandacht. Geen gevlieg.

Creativiteit

Ik wil komend jaar meer focus hebben op creativiteit. Ik ben creatief en kan mezelf heerlijk verliezen in leuke projecten. Fröbelen, maar ook schrijven, fotograferen, schilderen etc. Het is een uitlaatklep, maar deze uitlaatklep gaf ik afgelopen jaren weinig aandacht, waardoor ik vooral mijn dagen liet vullen door dingen die moesten en er weinig ruimte over bleef om mijn creativiteit kwijt te kunnen.

Creativiteit betekent hierbij trouwens ook het ontwikkelen van nieuwe producten, het opzetten van mijn eigen bedrijf, het uitwerken van artikelen op deze website en ga zo maar door. Alles waarbij ontwikkelen en zelf maken maar centraal staat. Dan sta ik in mijn kracht en voel ik dat ik midden in het leven sta. Ik hoop/wil daar dit jaar echt meer ruimte voor maken.

Natuur

Buiten zijn brengt rust in mijn hoofd. De natuur in, stenen en schelpen zoeken, nieuwe paden op gaan, picknicken, zwemmen in een meer of in de zee, vogels spotten, zeehondjes zien, boomkroonpaden beklimmen, de natuur op zijn mooist zien.

De natuur heeft een heel ontspannen werking op mij en het verbaast mij dan ook dat ik er zo weinig te vinden ben. Ik ben namelijk ook een enorme huismu(t)s en geniet ook van lekker binnen zijn. Laat die twee gecombineerd nou een super combinatie zijn. Eerst lekker buiten banjeren en daarna met een kop thee cocoonen in huis. Nu de uitvoering nog.

Ik vind het niet alleen voor mezelf lekker en belangrijk om te onthaasten, ook voor onze kleine meid vind ik het opzoeken van de natuur belangrijk. In contact met je omgeving en een lekker frisse neus halen. Hmmm! Komend jaar wil ik meer de natuur in, maar dit betekent ook lekker in eigen tuin bezig zijn.

Deze drie focuswoorden wil ik gebruiken om het komende jaar een beetje richting te geven. Niks is hierin goed of fout, maar het geeft wel aan waar ik mij op wil richten. Waar ik mijn energie in kwijt wil en wat er belangrijk voor me is. Welke focuswoorden staan er voor jou komend jaar centraal?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: