"The past has no power over the present moment" - Eckhart Tolle

Wie het boek 'the Secret' kent, is ook bekend met het fenomeen the Law of Attraction. Deze zogenaamde aantrekkingskracht zou je extra kunnen aanwakkeren door je gedachten en dankbaarheid de juiste kant op te sturen. Zo trek je meer van datgene waar je zo blij van wordt aan. Andersom zou het ook gelden, maar daar kan ik mij niet helemaal in vinden. Ik vind het uitspreken van je dankbaarheid en dit regelmatig voor jezelf opschrijven wel ontzettend fijn. Ik merk dat ik daardoor ook meer kan genieten van de dingen die er zijn op dat moment. Vandaag deel ik mijn eerste lijstje met zaken waar ik heel dankbaar voor ben. Misschien herken je zelf ook wat zaken waar jij heel blij mee bent!

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid is een woord dat staat voor het dankbaar zijn (blij zijn met) hetgeen wat er om je heen is. Het zijn vaak de kleine dingen die je misschien niet altijd opmerkt en die juist als vanzelfsprekend worden gezien. Terwijl de kleine dingen het juist soms doen. Het lezen van een goed boek, genieten van het getjilp van vogeltjes buiten of een lief berichtje ontvangen van een vriend of vriendin. Allemaal kleine dingen die bijdragen aan je geluk en het fijn voelen. Wanneer je regelmatig stilstaat bij de dingen waar je dankbaar voor bent, werkt dit steeds meer door in je geest. Kleine mooie momenten zijn niet meer vanzelfsprekend, maar worden opgemerkt. Een soort oefening in mindfulness en in het rust vinden in het moment. Want vaak streven we naar meer. Het opzoeken van die overtreffende trap herken je vast. En streven is ook niet slecht, dat doe ik ook. Ik heb ook doelen in mijn leven die ik maar wat graag zou zien behalen. Maar het loont zeker om regelmatig te kijken naar de zaken die je inmiddels hebt vergaard.

Mijn dankbaarheidslijstje

Ik ben dankbaar voor:

 1. De warmte van de ochtendzon op mijn gezicht
 2. De geur van vers gemaaid gras
 3. De heerlijke koffie die ik elke morgen kan drinken
 4. Fijne vrienden om me heen die er zijn in fijne en in minder fijne tijden
 5. Een gezond lijf, waarmee ik elke dag alle taken kan uitvoeren die ik in mijn gedachten heb!
 6. Een lieve vriend (verloofde), waarmee ik elk obstakel aan kan
 7. Dezelfde lieve vriend die ontzettend bijdraagt in mijn gelukzalige gevoel
 8. Een fijne baan, waar ik met veel plezier en passie mag werken
 9. Mijn blog waarop ik alles waar mijn hartje sneller van gaat kloppen of dat wat me interesseert kan ventileren
 10. Lieve (schoon)familie waar ik altijd van op aan kan!
 11. Twee schatten van kattenkinders die mij elke ochtend beneden begroeten met een kopje
 12. Ons dak boven ons hoofd, waar we ons eigen paleisje van maken
 13. Genoeg financiële middelen om te kunnen doen en laten wat we willen
 14. De ventilator die 's nachts met een briesje zorgt voor koelte in de slaapkamer
 15. De liefde die ik in mijn leven mag voelen van anderen, maar ook van mezelf

Vandaag 15 punten waar ik heel dankbaar voor ben afgelopen tijd. Ik merk dat wanneer ik hierbij stil sta ik nog blijer wordt in mijn hele lijf. Wat fijn dat ik dit allemaal om me heen heb en dat ik hiervan mag genieten. Wat een rijkdom!

Elke dag een moment van dankbaarheid

Elke dag even stil staan bij de zaken die fijn zijn in je leven. Waar je oprecht gelukkig mee bent en zo ontzettend veel vreugde door voelt dat je hart bijna uit elkaar spat van dankbaarheid. Misschien is dat laatste wel een klein beetje overdreven, maar het kan wel dat gevoel geven wanneer je een tijdje oefent in het uiten van dankbaarheid. Ik zou zeggen, probeer het eens. Pak een schriftje, een blaadje of een mooi dagboek en begin met schrijven. Net voor je gaat slapen of wanneer je opstaat. Vijf minuutjes. Waar ben jij dankbaar voor? En maak het niet te moeilijk. Schrijf eerst eens drie dingen op en herhaal dat dagelijks. Op een gegeven moment zul je merken dat je niet meer zo lang hoeft na te denken en dat de bijzondere dingen zich vanzelf aandienen. Bij mij helpt het enorm in mijn onrustigheid en in het tevreden zijn in wat er is. En ik slaap veel fijner in met fijne gedachten aan alles wat fijn gaat. Win-win dus.

Waar ben jij momenteel heel dankbaar voor?

Deel dit artikel

Geef een reactie

Disclaimer | Privacy | Contact | Over

©2018, Nuevenhier. Alle rechten voorbehouden.

Sluit Menu