"The past has no power over the present moment" - Eckhart Tolle

Gisteren legde ik in dit artikel mijn motivatie om te verduurzamen en dit ook een plekje te geven op Nu Even Hier. Ik ben, misschien wel net als jij, volop bezig om te kijken welke aspecten ik in mijn leven kan aanpakken om het een stukje groener te doen. Ik ben nog lang niet waar ik wil zijn en ik heb nog veel dingen te leren, maar als je nooit begint dan komt het natuurlijk ook niet. Het leek mij goed om eens te kijken waar ik zelf sta als duurzame blogger. Wat doe ik al? Wat kan beter? Ik beantwoord daarom de vragen van de 'Groener Doener Tag' in dit artikel. Eens zien waar ik al sta!

In de Groener Doener tag komen zeven vragen voor die allemaal te maken hebben met duurzaamheid. Deze tag is samengesteld door meerdere groene bloggers en ook beantwoordden zij deze al eerder. Bij elke vraag heb ik een linkje geplaatst van de blogger die deze vraag heeft bedacht. Zo kun je nog meer inspiratie bij andere groene bloggers vandaan halen!

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen?

Deze vraag is bedacht door Sara van MevrouwMiauw, zij heeft ook de tag bedacht. Ik probeer mijn inkopen aan te passen, zodra iets wordt aangeboden in plastic. Bijvoorbeeld een komkommer of broccoli die beide zijn ingepakt in plastic folie. Deze koop ik dan liever bij de lokale groenteman of bij een zorgboerderij. Ik fiets veel meer en laat de auto eigenlijk altijd staan, tenzij ik naar mijn werk toe moet. Ik douche bewust korter en laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen. Was droog ik buiten op een wasrek als het weer het toelaat en ik zoek (en koop!) alternatieven voor plastic gebruiksvoorwerpen (wat ik precies heb, vertel ik in een volgend artikel). Ik minder al met vlees en vis eten, maar vind het lastig om hier helemaal mee te stoppen. Ik vind die stap - nu nog - te groot, maar kan mij wel indenken dat dit in de toekomst gaat gebeuren. Wel koop ik alleen biologisch vlees en vis wanneer we het wél eten. Ik denk dat dat nog de meeste impact zal geven. Ook wil ik meer aandacht besteden aan fair fashion. Ik haal al wel vaak mijn kleding bij een tweedehands shop!

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?

Deze vraag werd bedacht door Sanne van Omdatikdatwil. Mijn vriend en ik letten goed op het gebruik van de verwarming (vrijwel niet of alleen in de winter als een trui echt niet meer verwarmt) en op het gebruik van elektriciteit. We zorgen dat stekkers die niet gebruikt worden uit de stopcontacten zijn gehaald en draaien pas een wasje als deze goed gevuld is. Ik denk dat wij nog winst kunnen behalen uit het isoleren van het dak en de vloer. Ook willen wij onze hal isoleren met dubbelglas. We verliezen hierdoor snel warmte en daardoor ben je eerder geneigd te stoken. Ik wil nog overstappen op een groene energieleverancier, maar we hebben helaas nog een contract van 4 jaar. Overstappen is nu dus nog niet mogelijk.

Hoe verspil jij minder voedsel?

Deze vraag is toegevoegd door Natascha van Plantaardiger. Dit is een logische vraag! Zo jammer, wanneer relatief goede producten weggemikt worden. Ik kook vaak voor mezelf, omdat mijn vriend in de horeca werkt. Hij eet dus niet mee 's avonds. Ik kook vaak voor vier personen en vries porties in. Zo heb ik minder afval en hoef ik ook minder vaak te koken. Wij eten vrijwel elke week de koelkast netjes leeg en gooien (op een paar artikelen na) geen voedsel weg.

Wat zou jij groen doen met een miljoen?

Blogger Hermien van Kouwekleren bedacht deze vraag. Ik weet het eerlijk gezegd niet zo goed. Waarschijnlijk zou ik het geld aan meerdere duurzame projecten doneren.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?

Sytse van Het Groene Broertje bedacht deze vraag. Ik ben natuurlijk nog niet zo lang geleden begonnen met deze website, maar mijn doel is om via deze weg lezers bewust te maken over groene(re) alternatieven zonder in te leveren op comfort! Via blogs en video's wil ik lezers (én kijkers) meenemen in mijn transitie naar een groener, duurzamer en bewuster bestaan. Al doende leer ik en hopelijk mijn publiek ook. Via instagram ben ik al wel een tijdje bezig met informeren en motiveren.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten?

Giulia van Renmeisje heeft deze stap bedacht. Ik denk het overstappen op een veganistische levensstijl. Ik ben dol op vlees, maar ik merk wel dat mijn overtuiging om te stoppen met vlees eten steeds groter wordt. Onder andere door het kijken naar de documentaire What the Health? (Aanrader overigens!). Ik weet niet of helemaal vegan bij mij past, maar de eerste stap naar een vegetarisch dieet zal al aardig wat meer positieve impact hebben.

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing?

En deze laatste vraag werd toegevoegd door Elcke van De Groene Zus. Ik vind deze lastig, maar ik denk dat de beste beslissing is om de auto vaak (echt vaak) te laten staan. Ook het niet gebruik maken van de verwarming wanneer het niet nodig is, scheelt denk ik al een hoop. Maar dit blijft er eentje om steeds opnieuw te bekijken. Sowieso is het hele proces met kijken naar je ecologische voetafdruk en hoe deze te verkleinen een blijvende vraag die elke keer weer terug komt.

Ik vond het erg leuk om deze tag in te vullen en eens te toetsen wat ik eigenlijk allemaal al wel doe. Natuurlijk blijft het spelen met de alternatieven en is het voor mij een hobby geworden om groener en duurzamere alternatieven te vinden. Ik heb nog wel wat stappen te zetten en keuzes te maken. Gelukkig is het een pad naar een steeds bewuster leven en mag ik ook leren, vallen en weer opstaan.

Hopelijk vond je het leuk om mijn antwoorden te lezen en misschien ben je zelf ook wel aan het evalueren geslagen. Waar sta jij? En wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? Laat het me weten door een reactie achter te laten! Wil je de Groener Doener Tag zelf invullen? Doen! Voorwaarde is wel dat je alle groene bloggers die dit hebben bedacht linkt.

Liefs Anne

Deel dit artikel

Geef een reactie

Disclaimer | Privacy | Contact | Over

©2018, Nuevenhier. Alle rechten voorbehouden.

Sluit Menu