"The past has no power over the present moment" - Eckhart Tolle

Maak je leven lichter in de donkere tijden. Het klinkt misschien een beetje droevig, maar zo is dat natuurlijk absoluut niet bedoeld. De donkere tijden zijn aangekomen, het najaar zet nu steeds meer door en de avond valt steeds vroeger. De dagen dat je in het donker opstaat en in het donker thuis komt zijn aangebroken. En daar kun je dan wel weer droevig van worden. En droevigheid wordt dan toch wel vaak ingezet om die koekjestrommel zonder schuldgevoel leeg te eten. Of die chipszak. Of extra slagroom op je toetje. Je snapt mijn punt. Daarom in dit artikel tips om je leven lichter te maken in de donkere tijden! 

Snakken naar rust

Licht staat in veel geloven en rituelen symbool voor leven, hoop, verwarmen en energie. Licht wordt daarom vaak als rustgevend en kalm gezien. En in deze snelle tijd van mobieltjes, internet en vlugge contacten zijn we ook op zoek naar geborgenheid, rust en kalmte. Aan vrijheid en blijheid. Ook in de Scandinavische cultuur zie je dit veel terug komen. Niet voor niets zijn er talloze boeken in korte tijd uitgegeven over hygge, lagom en lyke. De boeken lagen vrijwel overal te koop en gingen als zoete broodjes over de toonbank. Natuurlijk heb ik ook een stapeltje ingeslagen. Maar steeds komt hetzelfde thema terug: maak het licht.

Minder meuk, meer leuk

Weet jij hoeveel spullen je in je huis hebt verzameld? Vaak ben je maar al te goed op de hoogte van een bepaald gedeelte in je huis wat de nodige aandacht verdient. Waar spullen staan die nog even opgeruimd moeten worden. En dat vervolgens maar uitstelt, want eerst moet je nog even dit of dat. Die meuk, die rommel, die aandachtsvragende ruimte neemt wel ruimte in en dus ook energie. Want elke keer dat je er langs loopt wordt je aan die taak herinnert die je maar voor je uit blijft schuiven.

O ja, ook dat nog. Blegh, helemaal geen zin in!

Een bodemloze put waar je energie door wordt opgeslokt, tot het moment dat het is opgelost. Dus de oplossing ligt dan eigenlijk ook voor het oprapen. Letterlijk. Oprapen, bedenken waar het heen moet: een plek in huis, weggeven, repareren of weggooien, en dan lekker die stoffige hoek schoon lappen. En weg is het probleem.

Spullen zorgen vaak voor een stoot in je gelukshormoon, maar al snel vervaagd dat en blijf je zitten met dat ene item van tante Mabel. En eigenlijk past die paars met gele stippen vaas toch niet helemaal in je interieur. Maar wegdoen kan natuurlijk niet, want wat zou tante Mabel wel niet vinden. Dat tante Mabel wellicht allang blij was dat ze van die vaas af was, komt natuurlijk niet bij ons op.

Spullen nemen dus bezit van je lichte gevoel. Ze drukken op je gevoel van vrijheid en blijheid. Ze drukken op je levensenergie (ja, ja, heus), want het heeft onderhoud nodig, schoonmaken, aandacht wanneer het stuk is en het neemt letterlijk ruimte in beslag. Dus, opruimen. Korte metten maken en maak je huis letterlijk een paar kilo lichter. Goed voor je ruimte en goed voor de ruimte in je hoofd. Lekker licht zo, heerlijk!

Weg met de snack-attack

In het najaar ligt de snack-attack wat sneller op de loer. Vooral wanneer je een beetje last hebt van de korte dagen. Wanneer je niet voldoende daglicht opneemt en daarmee vitamine D aanmaakt, kun je al wat last krijgen van downigheid. En die downigheid lijkt snel opgelost met een zak vettige paprikachips. Het vervelende is echter dat zich tijdens het verorberen van die chipszak ook een stukje schuldgevoel zich heeft weten te nestelen in je hersenpan. Waardoor meer downigheid om de loer ligt, een nieuwe zak chips, meer schuldgevoel, meer downigheid... gezellig allemaal. Maar daar hebben we dus geen zin meer in. Weg met die snack-attack! We gaan voor licht. Tegenwoordig zijn er talloze blogs die fijne lichte en frisse recepten publiceren met nieuwe smaken. Neem eens de tijd om wat nieuws te ontdekken, duik die keuken in en verwen je lijf met een gezonde maaltijd. Hoe meer fijne producten jij inneemt, hoe fijner je lijf zich gaat voelen, hoe blijer en vrijer je je voelt. Yes, licht!

Kom maar door met die vitamine D

Vitamine D wordt aangemaakt via onze huid en heeft letterlijk met lichtopname te maken. Onze huid en ogen zetten het licht dat we opvangen om in vitamine D, wat goed is voor het opnemen van calcium uit onze voeding. Maar ook voor de groei en het behoud van botten en tanden en voor een goede werking van de spieren en een goed immuunsysteem. Vitamine D zorgt niet in directe vorm voor een vrolijker bestaan, maar een tekort van deze vitamine kan wel zorgen voor lusteloosheid, negatieve stemmingen, moeheid en lichamelijke klachten. Voldoende opname van de vitamine D zorgt er dus voor dat je letterlijk lekker in je vel zit. En deze vitamine zit maar in kleine hoeveelheden in onze voeding en krijg je voornamelijk in de buitenlucht binnen, dus hop, naar buiten!

Hyggelig in de huiskamer

Hygge heb ik het net al even over gehad. Hygge wordt ook wel de Deense kunst van het leven genoemd. De Denen maken het 's winters - en andere momenten van donkerte - extra hygge in huis. Hygge is in het Nederlands het best te vergelijken met begrip 'knus'. Dit doen zij, zodat de gevoelens van verbondenheid, vrolijkheid en kalmte de overhand hebben in plaats van downigheid. Ze maken het huis hyggelig door gebruik te maken van onder andere kaarsen - heel veel kaarsen - en knusse dekentjes, een haardvuurtje, fijne kussens en alles wat intens knusheid en gemak voorstelt.

Om meer hygge in huis te halen kun je er ook voor kiezen om fijne kussentjes op de bank te leggen, een mooie plaid te spreiden over een stoel, mooie lantaarntjes, lampjes en waxinelichtjes in huis te halen om de boel gezelliger en letterlijk lichter te maken. Een lichter huis in donkere tijden geeft een rustiger en ontspannen sfeer. Nog een kleine tip: maak gebruik van warm licht. Wit licht heeft ongeveer hetzelfde effect als het blauwe licht van een mobieltje net voor het slapen gaan. Je wordt er niet rustiger door.

Scrub in the tub

Als laatste tip is het natuurlijk ontzettend belangrijk om je fijn in je eigen lichaam te voelen. En dan hebben we het niet over een maatje meer of minder. Dat is niet belangrijk. De essentie is om je dankbaar en fijn te voelen in het lijf dat je nu hebt. Inclusief de striae, de putten in de billen, de lachrimpels om je ogen, het puistje op je kin. Dit lijf werkt elke dag knetterhard om te zorgen dat jij kan opstaan, mee kan doen in de maatschappij en weer een dag hebt geleefd. Daar verdient het natuurlijk wel wat credits voor.

Om die dankbaarheid wat meer richting jezelf te kunnen uiten helpt het mij om zo nu en dan een heerlijke avond (of heerlijk lange ochtend!) tijd aan mijn lijf te spenderen. Ik laat het zitbadje vollopen of zet de douche aan, ik zet mijn favoriete producten alvast klaar en ik neem een fijn boek mee. Mij zie je het komende uur niet meer terug. Ik scrub, masseer, neem een masker, knip mijn nagels, was mijn haren, zeep me in en bij elke handeling probeer ik dat heel bewust te doen. En echt even stil te staan bij dat mijn lijf altijd klaar staat en on the go kan. You go body, you go!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Disclaimer | Privacy | Contact | Over

©2018, Nuevenhier. Alle rechten voorbehouden.

Sluit Menu