"The past has no power over the present moment" - Eckhart Tolle

Al maanden, misschien wel jaren, stoor ik mij aan het overmatig afval maken. En dan met name het lozen van plastic afval. Begrijp me niet verkeerd, ik maak mij er absoluut zelf ook schuldig aan. Meer dan ik zou willen. Sinds een tijd ben ik bezig om op allerlei fronten mijn ecologische voetafdruk kleiner te maken. En hoewel ik heel veel spanning in mijn lijf kan waarnemen, want soms gaat het mij niet snel/makkelijk/handig/duurzamer genoeg, probeer ik echt mijn steentje bij te dragen. En dat gaat allemaal niet over één nacht ijs. Maar de wens om minder afval te produceren en duurzamer met onze groene planeet om te gaan, die staat zo vast als een huis. Dus om maar meteen met de vraag in huis te vallen: Mag het een onsje groener zijn?

Verander de wereld, begin bij jezelf

Om mij heen speelt het, naar eigen zeggen, niet zoveel. Afval verminderen en er kritisch naar kijken, wordt naar mijn idee (nog) niet gedaan. En hoewel ik best begrijp dat niet iedereen zich erover kan opwinden, heeft dat wel het effect op mezelf. En je weet wat ze zeggen: If you want to see change in the world, be the change. Of in het heerlijke Nederlands: "Verander de wereld, begin bij jezelf". Maar in de wereld van het 'groen doen, duurzame keuzes maken en ecologisch, biologisch en bewuste alternatieven' zijn er zoveel mogelijkheden dat het soms - bij mij - verlammend werkt. Want waar begin ik in hemelsnaam?!

Verantwoordelijkheid, plus een beetje extra

Het bewuste moment om minder plastic te willen gebruiken en in huis te halen, kan ik mij niet goed meer herinneren. Zoals met veel dingen heb ik altijd wel een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel richting het milieu gehad. Als kind verzamelde ik afval uit de natuur en stopte dit in een (plastic!) afvalzak die ik vervolgens aan een boom knoopte in de hoop dat voorbijgangers hun afval daar ook in zouden deponeren. Als tiener heb ik - met schaamrood op mijn kaken - een ander aangesproken op het weggooien van een flesje op straat. En als puber heb ik mij regelmatig groen en geel geërgerd aan de hoeveelheid afval op vakantiebestemmingen. Dit moest toch mooi zijn?! Ik trok het mij persoonlijk aan, maar bedacht mij ook dat ik een vrij machteloze positie had. Wat zou mijn actie om duurzamer/groener te leven nou voor een invloed hebben op het grotere geheel? 

Groendoeners united!

En door die laatste gedachte zag ik de boel maar met lede ogen aan, want ik kon er toch niks aan veranderen. Maar langzaam begon ik op te merken dat er steeds meer bedrijven, diensten en personen opstonden die hetzelfde ervoeren als ik. Dezelfde ergernis of -misschien wel heldere- gedachte dat het anders moest (MOET!). Want zo gaat het niet goed. De oceanen, rivieren, kanalen en meren raken compleet bevuild. De dieren raken besmet, vreten deeltjes op en gaan eraan dood. Het komt in de voedselketen van de mens terecht (hoe egoïstisch dat het dan pas telt, eigenlijk) en heeft dus echt effect op de gezondheid van velen! Eindelijk zag ik gelijkgestemden en herkende ik diezelfde drang naar schoonheid in de natuur, liefde voor de natuur en de planeet, maar ook zorgen om de hele gang van zaken en de drang om hier een positieve bijdrage aan te leveren!

Duurzame mini-makeovers

En toen moest het roer om. Niet van de een op de andere dag. Dat is voor mij niet wenselijk (want, HELLUP, waar begin je?), maar ook niet voor mijn partner. Hij zou er niets van begrijpen, waarom ik ineens alles anders moet. Ik begon bij mezelf en wilde stap voor stap kijken naar de mogelijkheden en opties om groenere, duurzamere en (milieu-)bewustere keuzes te maken. Algauw kocht ik een fruitnetje om de plastic zakjes van de buurtsuper tegen te gaan, schafte ik een tandenborstel van bamboo aan en oriënteerde ik mij op verschillende webshops naar 'betere' producten. Ik las mij verder in, keek meerdere youtube-filmpjes van personen die al in een verder stadium zijn en wat zij aan tips hebben en begon te leren over #zerowaste.

#ZonderZooi

Het enthousiasme en de durf om stap voor stap iets aan mijn eigen verspilling te doen groeide en blijft groeien en nu wil ik dit ook delen met jou. Ik wil niet zeggen dat ik de beste, groenste of meest ingelezen persoon ben die hiermee is begonnen, maar gaandeweg leer ik en wil ik je meenemen in mijn leerproces hierover. Ik deel producten, boeken en activiteiten die mij helpen om langzaam mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. En zo mijn impact op deze aarde te doen afnemen. Ik geef om deze wereld, geniet met volle teugen van alles om mij heen en ik gun het mijn kinderen, kleinkinderen en alles wat daarna komt ook zo'n prachtige aarde. Misschien wel mooier. Maar dat, dat begint bij mezelf. Dus wat je kunt verwachten is een nieuw kopje in de menubalk onder de naam ZonderZooi, want daar zal ik deze informatie verzamelen. Ook kun je alle berichten die ik hierover deel op instagram vinden onder dezelfde hashtag. Of volg één van mijn highlights. Via youtube kun je mij binnenkort ook in de gaten houden, want ook daar zal ik mijn kleine stappen richting minder verspilling delen.

Hopelijk kan ik je hiermee inspireren of in elk geval informeren over de diverse manieren om een groener, bewuster en duurzamer levensstijl te beginnen. Ik ben er nog lang niet, maar alle stappen die ik zet, zijn mooi meegenomen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Disclaimer | Privacy | Contact | Over

©2018, Nuevenhier. Alle rechten voorbehouden.

Sluit Menu