"The past has no power over the present moment" - Eckhart Tolle

We kennen allemaal wel het gevoel van lange tijd onder druk staan; op het werk, thuis of gedurende een langere periode. En hoewel een mens veel aan kan en veel lasten kan dragen, is het ontzettend belangrijk om ook weer kracht op te doen, uit te rusten en bij te komen van alle spanningen, gedoetjes en wirwar van de dag. Vandaag deel ik mijn tips om te inventariseren waar je draaglast zit en welke dingen je kunt doen om je draagkracht te vergroten en zo je energie op peil te houden :-) !

Draaglast vs. draagkracht

Draaglast en draagkracht kun je eigenlijk zien als een ouderwetse weegschaal. Aan de ene kant heb je een kommetje met alle 'lasten' in je leven, zoals bijvoorbeeld je werkdag, een vervelende afspraak bij de tandarts, een zieke oma of misschien een verslag waarvan je niet goed weet wat je moet doen. Aan de andere kant van de balans hangt het kommetje met de 'krachten'. Hier haal je energie uit, laad je van op en doen je ontspannen. Deze weegschaal beweegt gedurende de dag, soms wel in uren, regelmatig heen en weer. Het wisselt rustig af en zo heb je de ene keer inspanning nodig om het kommetje met de lasten te bedienen en vul je het andere kommetje om weer op je krachten te komen. Zo blijf je in balans en zul je niet snel vermoeid raken, geïrriteerd reageren of ongemak voelen.

Wanneer de draaglast overruled

Wanneer de draaglast een enorme emmer wordt en het kommetje aan de kant van draagkracht hetzelfde formaat blijft, kun je je voorstellen dat de weegschaal uit balans raakt. De draaglast-kant vraagt meer aandacht dan dat het kommetje van de draagkant gevuld kan raken. Voor een kleine periode is dit niet erg, maar zodra de kant van de draaglast te lang, te veel van je vraagt, put dit energie van je lijf, je humeur en raak je in disbalans. En disbalans zorgt voor vermoeide, geïrriteerde en (soms) zeurende mensen. Ik was zo'n zeur.

Maar we willen draagkracht!

Want met draagkracht kan je alles aan, heb je het gevoel dat je aan het roer van je leven staat, de touwtjes in handen hebt en overvalt je het gevoel van flow en gelukzaligheid. En dat is toch wat we maar al te graag willen. In iedere geval genoeg draagkracht om de lasten te kunnen doorstaan! En daarom is draagkracht zo'n ontzettend belangrijk iets om in te investeren, waar toch schrikbarend veel mensen de spreekwoordelijke 'schijt' aan hebben. En tja, schijt stinkt en als je te lang schijt hebt, ga je daar last van krijgen. Begin je het al een beetje te begrijpen? Die draagkracht-emmer moet dus gevuld. Zo blijven we naar viooltjes ruiken.

Je draagkracht vinden

De manier waarop je draagkracht groter wordt is voor elk persoon verschillend. Waar ik heel blij van word (dansen in de discotheek) kan een ander ontzettend peu nerveux van raken. De belangrijkste vraag die je in dezen kunt stellen is:

Waar krijg ik energie van?

En als je bij die vraag in de paniekstand schiet, want 'ik weet helemaal niet waar ik energie van krijg!?', stel dan deze vraag:

Wat deed je als kind graag?

Bewoog je veel? Was je creatief en wat deed je dan het liefst? Was je veel buiten en wat viel je toen op? Hielp je je ouders graag en waar dan mee? Waarover verwonderde je je vroeger? Wat wilde je worden toen je klein was?

Kinderen zijn zo goed in staat om te doen wat ze willen! Ze leven in het moment en doen vaak precies datgene waar hun lijf om schreeuwt. Horen ze leuke muziek, dan bewegen ze daar op. Zien ze een rups? Grote kans dat ze hier gebiologeerd naar gaan kijken. Ze volgen hun gevoel en doen datgene waar ze zin in hebben. Want waar je zin in hebt, daar word je blij van!

Mijn draagkracht-emmer vult zich zo

  • Ik lees graag boeken; fictie, non-fictie, autobiografieën, zelfhulp, het maakt niet uit. Ik lees het en raak vaak enorm ontspannen en geïnspireerd.
  • Ik dans het liefst de hele dag (en zingen ook). Door te dansen voel ik werkelijk elke vezel in mijn leven opknappen. Ik word vrolijker, kan spanningen loslaten en voel dat ik oplaad.
  • Wandelen in de natuur; alleen al de geur van het bos trekt mij terug in het nu. De vogels die fluiten, mooie bloemen, planten en bomen om mij heen. Instant happiness.. Even flink inademen nu... Hmm.
  • Schrijven; wat dan ook. Ik houd van schrijven, dingen noteren, mijn hoofd leegmaken en daardoor heerlijk ontspannen. Hierna kan ik weer met frisse energie verder.
  • Knuffelen. Tja, een knuffel met vriendlief doet mij vaak ontzettend goed. Maar als hij niet thuis is, zijn mijn katten de klos. Die vinden dat dan ook niet erg gelukkig.

En zo heb ik nog een heel scala aan fijne dingen die ik gedurende mijn dag doe om mijn positieve draagkracht emmertje gevuld te houden en een hoofd te kunnen bieden aan alles wat 'moet'.

Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met het verdelen van je energie. En hoe vul jij deze weer aan? Wil je dat laten weten bij de reacties? Wie weet doe ik inspiratie op!

Liefs, Anne

Deel dit artikel

Geef een reactie

Disclaimer | Privacy | Contact | Over

©2018, Nuevenhier. Alle rechten voorbehouden.

Sluit Menu